Activating Pasts, Practising Futures
Hier kun je ‘Rijksakademie op de kaart’ kopen en als je naar beneden scrolt de gratis podcasttour van Hans Aarsman afspelen of downloaden.
De stadsplattegrond ‘Rijksakademie op de kaart, 150 jaar beelden in Amsterdam’ bevat circa 450 werken in de publieke ruimte van kunstenaars die vanaf 1870 tot nu aan de Rijksakademie verbonden waren.
Practising Futures
Turn on. Tune In. RijksRadio. Een doorlopende serie radio uitzendingen in samenwerking met Ja Ja Ja Nee Nee Nee.
Activating Pasts, Practising Futures
Tijdens 2020 nemen verschillende Rijksakademie alumni de RA Instagram over met beelden en verhalen uit hun eigen praktijk.
Activating Pasts, Practising Futures
Vanwege de huidige maatregelen met betrekking tot Covid-19 moeten we helaas onze tentoonstelling 'Live uit de Rijksakademie, een curiositeitenkabinet ter ere van 150 jaar artistieke praktijk in heden en verleden' en de presentatie van onze Artist Edition uitstellen.
Activating Pasts, Practising Futures
Rijksakademie-alumnus Kévin Bray werd door ontwerper Roosje Klap gevraagd om met haar een visuele impressie te maken van 150 jaar Rijksakademie, in opdracht van het ministerie van OCW.
Activating Pasts, Practising Futures
Ter ere van wat Constant Nieuwenhuys’ honderdste verjaardag zou zijn geweest, delen we twee van zijn vroege werken uit onze collectie.
Activating Pasts, Practising Futures
Vandaag verschijnt ‘Rijksakademie op de kaart, 150 jaar beelden in Amsterdam’, een Amsterdamse stadsplattegrond met daarop 441 kunstwerken in de openbare ruimte van de hand van kunstenaars die de afgelopen 150 jaar aan de Rijksakademie verbonden waren.
Activating Pasts, Practising Futures
Een selectie werken die te vinden zijn op 'Rijksakademie op de kaart'.
Activating Pasts, Practising Futures
In september start Rijksakademie-alumnus Arvo Leo (RA 17/18) zijn artist residency vanuit de Salmhuisjes in ARTIS.
Activating Pasts, Practising Futures
In het kader van ons 150-jarig bestaan hebben we gekeken naar de afdruk die de Rijksakademie heeft gehad op de stad Amsterdam.
Activating Pasts, Practising Futures
We zijn jarig! Op 26 mei, precies 150 jaar geleden, werd de Rijksakademie bij wet opgericht door Koning Willem III. We vieren dat tot en met mei 2021 met het jubileumprogramma 'Activating Pasts, Practising Futures. Maar we hebben ook een verlanglijstje gemaakt, voor als je iets wilt geven.
Activating Pasts
Op 26 mei 1870 werd de Rijksakademie bij wet opgericht door Koning Willem III.
Practising Futures
Afgelopen februari organiseerden we samen met Witte de With Center for Contemporary Art de lezing ‘Notes on Ososma: imagining spaces’ door kunstenaar en onderzoeker Charl Landvreugd, waarin hij zijn artistieke praktijk, onderzoek en gedachten over toekomstige taal met ons deelden. Je kunt de gehele lezing hier bekijken.
Activating Pasts
Rijksakademie-alumni John Rädeckers en Paul Grégoire’s bijdragen aan het Nationaal Monument op de Dam, met een niet onbelangrijke rol voor kunstenaarsmodel Truus Trompert
Practising Futures
Afgelopen maart gaven kunstenaarsduo Pauline Boudry en Renate Lorenz een artist talk over hun recente presentatie op de Biënnale van Venetië, 'Moving Backwards'. Je kunt de gehele talk hier bekijken.
Activating Pasts
1986: het begin van onze videokunst-collectie
In het midden van de jaren 80 worden de eerste videowerken toegevoegd aan de collectie van de Rijksakademie.
Activating Pasts, Practising Futures
Hollandse Meesters in de 21e eeuw
Kunstenaars Femmy Otten en Mounira Al Solh zijn het onderwerp van twee nieuwe portretten in de serie ‘Hollandse Meesters in de 21e eeuw’.
Practising Futures
Agnieszka Polska: Love Bite
Het Frye Art Museum presenteert een online selectie van videowerken uit de solotentoonstelling 'Love Bite' van Rijksakademie alumna Agnieszka Polska.
Practising Futures
Micro Art Online #1
Voor Metropolis M schrijft Rijksakademie resident Lotte van Geijn over hedendaagse kunst in onrustige tijden.
Practising Futures
Samen met kunstenaar Frederique Pisuisse runt Rijksakademie resident Saemundur Thor Helgason de online tentoonstellingsruimte Cosmos Carl – Platform Parasite.
Practising Futures
Sinds de sluiting van hun deuren, zoeken kunstinstellingen naar nieuwe manieren om hun projecten, tentoonstellingen en collecties thuis toegankelijk te maken. De tentoonstelling 'invented traditions / imagined communities' van Rijksakademie resident Silke Schönfeld bij Gemeinde Köln is dan ook nu online te bezoeken.
Activating Pasts, Practising Futures
Net als veel andere culturele instellingen, hebben de recente ontwikkelingen rond het Covid-19 virus ons ertoe gebracht om de activiteiten die de Rijksakademie had gepland, te herzien.
Practising Futures
In het kader van ons 150 jarig bestaan en de daaraan gerelateerde evenementen, hebben we kunstenaars Pauline Boudry en Renate Lorenz uitgenodigd om te praten over hun recente presentatie op de Biënnale van Venetië, ‘Moving Backwards’. Het werk stelde onder meer de modernistische noties van vooruitgang en lineaire tijd ter discussie.
Activating Pasts
Affiches, aankondigingen van performances, georganiseerd in 1980 door het Studium Generale; de theorie afdeling van de Rijksakademie.
Practising Futures
Op donderdag 20 februari deelt kunstenaar en onderzoeker Charl Landvreugd zijn artistieke praktijk, zijn onderzoek en gedachten over toekomstige taal.
Practising Futures
Het 150-jarig bestaan van de Rijksakademie was aanleiding om de eigen huisstijl grondig te herzien. Hoe worden de plannen voor de toekomst omgezet in een visuele taal?
Activating Pasts
Op deze foto, waarschijnlijk genomen door kunstenaar H.M. Krabbé, staan Jan Bronner (professor beeldhouwkunst), Helena C. Bastert (student 1911–1916?) en Jaap Kaas (student 1914–1920) afgebeeld.
Practising Futures
Om het 150-jarig bestaan en de lancering van het programma ‘Activating Pasts, Practising Futures’ te vieren, nodigde de Rijksakademie alumnus Ade Darmawan uit om een lezing te houden voor onze nieuwe residents.
Activating Pasts
Rijksakademie-alumni John Rädeckers en Paul Grégoire’s bijdragen aan het Nationaal Monument op de Dam, met een niet onbelangrijke rol voor kunstenaarsmodel Truus Trompert
Hoe vaak fiets of loop je in Amsterdam niet langs een (stand)beeld waar je eigenlijk nauwelijks iets vanaf weet? Aankomende zomer publiceren wij een stadsplattegrond van Amsterdam met daarop alle publieke werken die zijn gemaakt door kunstenaars die de afgelopen 150 jaar aan de Rijksakademie verbonden waren. Met die plattegrond in de hand kun je straks kriskras door de stad dwalen en meer te weten komen over ruim 450 beelden die de straten, parken en gebouwen van Amsterdam sieren. Het Nationaal Monument op de Dam is er een van. En bij dat monument staan we vandaag graag even stil.
Op 4 mei 1956 werd het Nationaal Monument op de Dam onthuld door Koningin Juliana. Het monument was van de hand van architect J.J. P. Oud, die werd gezien als de pionier van het nieuwe bouwen. De beelden werden gemaakt door Johannes Anton (John) Rädecker (1885 - 1956), de reliëfs door Paul Grégoire (1915-1988). Rädecker en Grégoire studeerden beiden aan de Rijksakademie, respectievelijk van 1906 tot 1910, en van 1936 tot 1941. In 1948 kregen zij de opdracht voor het monument.
Schilder, tekenaar en beeldhouwer John Rädecker was een van de meest toonaangevende Nederlandse beeldhouwers van de eerste helft van de twintigste eeuw en een ware meester in het uithakken van steen. Collega-beeldhouwer Mari Andriessen zei ooit over Rädecker: “Niemand kan zo’n huid hakken als John.” Rädeckers werk voor het Nationale Monument bleek zijn zwanenzang, de onthulling maakte hij niet meer mee. Vier maanden voor de oplevering overleed hij. Zijn zonen Jan Willem en Han Rädecker voltooiden het beeldhouwwerk. Ook de twee leeuwen op de voorgrond van het monument zijn door zoon Jan Willem gemaakt.
Beeldhouwer en medailleur Paul Grégoire was een leerling van Jan Bronner, grondlegger van de Groep van de figuratieve abstractie (ook wel De Groep). Uit solidariteit met zijn joodse medestudenten verliet Grégoire in 1941 de Rijksakademie. De bezettingsjaren bracht hij door in het atelier van Mari Andriessen. In 1956 keerde hij terug en volgde Bronner op als hoogleraar beeldhouwkunst. In die hoedanigheid bleef hij tot 1977 verbonden aan de Rijksakademie en leidde hij een nieuwe generatie beeldhouwers op in de traditie van Bronner.
De 22 meter hoge zuil van het Nationale Monument staat op een vierkant voetstuk en is gemaakt van wit natuursteen (travertin uit Toscane). De voorkant van de zuil bevat een reliëf van vier in boeien geslagen mannen die de gruwelen van de oorlog verbeelden. Links en rechts van het reliëf staan twee beelden van mannen, zij staan symbool voor het verzet van intellectuelen (links) en arbeiders (rechts). De huilende honden aan hun voeten symboliseren ‘smart’ en ‘trouw’.
Op de zuil boven de vier mannen bevindt zich een beeld van een vrouw. Ze draagt een krans (overwinning), een kind op haar arm (nieuw leven) en wordt omringd door duiven (vrede). Op de achterzijde van de zuil een verwijzing naar de bevrijding: duiven die omhoogvliegen. Voor het monument staan twee beelden van leeuwen als wachters.
De vrouwfiguur omringd door duiven (‘De maagd op de Dam’) modelleerde Rädecker naar het vaste en graag geziene model van de Rijksakademie Truus Trompert (1915-1977). Eigenlijk heette zij Anna Sophia Maria Elisabeth (Fie) Borghmans. Later, na een huwelijk, Fie Trompert. Eind jaren veertig, oorlogsweduwe inmiddels, verdiende ze haar geld als beroepsmodel, onder meer voor tekenleraar Willem Papenhuijzen, die al zijn modellen Truus noemde, wellicht uit privacy-overwegingen. Fie werd Truus en stond bijna veertig jaar model voor tientallen aankomende en gevestigde schilders en beeldhouwers als Hildo Krop, Rädecker en Charlotte van Pallandt.
Meer lezen?
Grégoire, Paul. ‘Armatuur: Paul Grégoire, beeldhouwen een metier’, De Rijksakademie, Amsterdam, 1980
Egbers, Henk, Guntenaar, Ben, Van Uitert, Evert. ‘Truus Trompert, een leven als model. Herinneringen aan het meest befaamde Nederlandse beroepsmodel in de 20e eeuw’, Van Spijk, Venlo, 1985